KREM CHRZANOWY z marynowanym jajkiem

Barszcz biały od Piskorka

Składniki

500 ml zakwasu barszcz biały PISKOREK,
1.2 litra wody,
4 marchewki,
2 pietruszki,
1 mały młody seler,
natka pietruszki,
10 ząbków czosnku,
2 cebule,
Pęczek bazyli,
300 ml śmietany 30%,
4 – 5 łyżek mąki pszennej,
100 g chrzanu BRACIA PISKORKOWIE,

Etap 1
Umyj warzywa
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉

Umieść wszystkie warzywa w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i gotuj 30 minut.
Po tym czasie oddziel wywar od warzyw. Warzywa możesz wykorzystać do przygotowania puree lub sałatki.

Etap 2
W kubeczku wymieszaj chrzan, mąkę i śmietanę. Odstaw.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas barszczu białego oraz 10-12 listków bazylii, doprowadź do wrzenia.
Gotuj 2 minuty.

Etap 3
Z 5 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek cukru oraz 5 łyżek octu przygotuj marynatę. Jaj ugotuj na twardo, obierz, umieść w worku strunowym i zalej marynatą. Odstaw na 2h.

Etap 4
Zagęść barszcz mieszanką mąki i śmietany, dopraw przyprawami, pamiętając o sporej ilości czosnku niedźwiedziego. Zagotuj, wyłącz.

Polewkę podawaj z marynowanym jajkiem oraz świeżą bazylią.

Ilość porcji (porcja 400ml):  Czas:Trudność ***Cena 1 porcji:
640 minut*5,50 zł

Wkrótce otwarcie naszego e-sklepu

Już od przyszłego tygodnia zapraszamy do naszego sklepu internetowego, który uruchamiamy dla Państwa.