Żur Włoski z chipsem z boczku i tortillą

Żurek włoski z chipsem z boczku i tortillą

Składniki

500 ml zakwasu żurku PISKOREK,

1.8 litra wody,
3 marchewki,
1 pietruszka,
natka pietruszki,
4 ząbki czosnku,
2 cebule,
150 g boczku surowego wędzonego,
1 tortilla pszenna,
3 żółtka,
śmietana 18% do zup i sosów,
pieprz,
sól,
4 liście laurowe,
3-4 ziela angielskie,

Przygotowanie:

Etap 1.
Umyj warzywa
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Umyte warzywa razem z lubczykiem, zielem angielskim, liściem laurowym włóż do 3 litrowego garnka i zalej zimną wodą.

Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień. Gotuj do miękkości mięsa – około 40 minut.

Etap 2.

po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania, wyjmij warzywa z garnka, możesz je wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki z chrzanem.

Boczek pokrój w paski, przesmaż na suchej patelni, odsącz na papierowym ręczniku.

Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas żurku, oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Gotuj 2-3 min.

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  

Etap 4.
Żur podawaj z chipsem z boczku, śmietaną, paskami podpieczonej tortilli oraz sparzonym żółtkiem. Obficie oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ilość porcji (porcja 400ml):  Czas:Trudność ***Cena 1 porcji:
640 minut*4,50 zł

Wkrótce otwarcie naszego e-sklepu

Już od przyszłego tygodnia zapraszamy do naszego sklepu internetowego, który uruchamiamy dla Państwa.