Sos pieczarkowy na bazie barszczu białego Bracia Piskorkowie

Sos pieczarkowy

Składniki

250 ml zakwasu barszczu białego PISKOREK
250 ml słodkiej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
2 cebule
600g pieczarek białych
400g pieczarek brązowych
pieprz
sól
tymianek
majeranek

Przygotowanie:

Etap 1.
Cebulę oraz pieczarki pokrój w grubsze części. W 3 litrowym garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj olej, przesmaż cebulę wraz z pieczarkami. Smaż 10-15 minut.

Etap 2.
Po wskazanym czasie dodaj śmietankę oraz zakwas barszczu białego. Gotuj 10 minut.

Etap 3.
Dodaj wszystkie przyprawy oraz siekaną natkę pietruszki.

Etap 4. 
Z pomocą blendera ręcznego, zblenduj sos do powstania delikatnej, aksamitnej struktury.

Etap 5.
Sos doskonale pasuje do mięs ale jest też świetnym dodatkiem do popularnego letniego dania – jajka sadzonego z młodymi ziemniaczkami.

Ilość porcji (porcja 100l):  Czas:Trudność ***Cena 1 porcji:
1035 minut*2,50 zł

Wkrótce otwarcie naszego e-sklepu

Już od przyszłego tygodnia zapraszamy do naszego sklepu internetowego, który uruchamiamy dla Państwa.