ŻUREK WYKWINTNY z hummusem i czosnkiem niedźwiedzim

Żurek Bracia Piskorkowie

Składniki

500 ml zakwasu żurku PISKOREK
1.8 litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
2 pory
natka pietruszki
pęczek lubczyku
4 ząbki czosnku
2 cebule
200 g ciecierzycy konserwowej
30 g czosnku niedźwiedziego
30 ml oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka sezamu
2 szczypty kuminu
cebulka prażona
pieprz
sól
majeranek
cukier

Przygotowanie:

Etap 1.
Warzywa (poza porami) umyj. PORADA:  jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉 Warzywa razem z lubczykiem umieść w garnku, następnie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj około 30 minut.

Etap 2.
Przygotuj hummus. Wszystkie jego składniki umieść w blenderze, blenduj kilka chwil do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas żurku BRACIA PISKORKOWIE. Gotuj 5 minut. Dodaj świeżo przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą, majerankiem, cukrem oraz pieprzem.  

Etap 4. 
Żurek podawaj gorący z solidną porcją hummusu.

Ilość porcji (porcja 400ml):  Czas:Trudność ***Cena 1 porcji:
640 minut**4,30 zł

Wkrótce otwarcie naszego e-sklepu

Już od przyszłego tygodnia zapraszamy do naszego sklepu internetowego, który uruchamiamy dla Państwa.