Przygotowanie:
Etap 1.
Umyj warzywa
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Umyte warzywa razem z lubczykiem, zielem angielskim, liściem laurowym włóż do 3 litrowego garnka i zalej zimną wodą.
Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień. Gotuj do miękkości mięsa – około 40 minut.
Etap 2.
po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania, wyjmij warzywa z garnka, możesz je wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki z chrzanem.
Boczek pokrój w paski, przesmaż na suchej patelni, odsącz na papierowym ręczniku.
Etap 3.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas żurku, oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Gotuj 2-3 min.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Etap 4.
Żur podawaj z chipsem z boczku, śmietaną, paskami podpieczonej tortilli oraz sparzonym żółtkiem. Obficie oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ilość porcji (porcja 400ml): | Czas: | Trudność *** | Cena 1 porcji: |
6 | 40 minut | * | 4,50 zł |