Etap 1
Umyj warzywa
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką 😉
Umieść wszystkie warzywa w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy i gotuj 30 minut.
Po tym czasie oddziel wywar od warzyw. Warzywa możesz wykorzystać do przygotowania puree lub sałatki.
Etap 2
W kubeczku wymieszaj chrzan, mąkę i śmietanę. Odstaw.
Do gotującego się wywaru dodaj zakwas barszczu białego oraz 10-12 listków bazylii, doprowadź do wrzenia.
Gotuj 2 minuty.
Etap 3
Z 5 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek cukru oraz 5 łyżek octu przygotuj marynatę. Jaj ugotuj na twardo, obierz, umieść w worku strunowym i zalej marynatą. Odstaw na 2h.
Etap 4
Zagęść barszcz mieszanką mąki i śmietany, dopraw przyprawami, pamiętając o sporej ilości czosnku niedźwiedziego. Zagotuj, wyłącz.
Polewkę podawaj z marynowanym jajkiem oraz świeżą bazylią.
Ilość porcji (porcja 400ml): | Czas: | Trudność *** | Cena 1 porcji: |
6 | 40 minut | * | 5,50 zł |